Varmare vatten

Portmán har sol och varma vatten, så det räcker och blir över. Havsvattnet längs kusten utanför Portmán är på vintern upp till fem grader varmare än längs den spanska Medelhavskusten norr och söder om Mazzarónbukten, det vi kallar Solkusten.

Portmán har ett mycket bra klimat och nästan alltid bra väder.

Fem grader varmare havsvatten
Portmán har inte bara mycket sol, utan också ovanligt varmt hav.

Havet utanför gör att kusten Costa Cálida (”varma kusten”) gör skäl för namnet. Kustens namn kommer från det varma havsvattnet längs den cirka 250 kilometer långa kusten i Mazzarónbukten. Vattnet är på vintern upp till fem grader varmare än i angränsande vatten i Medelhavet.

Anledningen är kustens skyddade läge i Mazzarónbukten, som sträcker sig från udden Cabo de Palos i Murcia strax öster om Portmán till Cabo de Gata i Almería. Det kalla vattnet från Atlanten, som kommer in genom Gibraltar sund, passerar men når inte in i Mazzarónbukten och till samhällen som Portmán.

Bad i pool, hav och lagun
Bad
 finns i poolen (bilden), några meter från husen.

Portmáns egen strand, Playa del Lastre, bjuder på havsbad, som det tar cirka 20 minuter att gå till.

Havsbad finns också på jungfruliga stränder i naturreservatet Calblanque, med gyllengul sand, och på massor av stränder på båda sidor av La Manga del Mar Menor. Med bil är dessa stränder tio till femton minuter bort.

Mar Menor – spanska för ”lilla havet” – är Medelhavets största innanhav. Det är en jättelagun på 170 kvadratkilometer med grunt vatten, härlig sälta och varmt vatten även på vintern.

Många väderprognoser för Portmán
Portman.nu har en aktuell väderprognos för Portmán. Den kommer från finska Foreca, med uppgifter om bland annat temperatur, lufttryck, fuktighet, vind, nederbörd, sikt, soluppgång, solnedgång samt kommande dygnen och en tio- och femtondagarsprognos. På vintern är temperaturen i Portmán cirka två grader varmare än Foreca anger.

På Portman.nu:s speciella sida om väder, med det föga överraskande namnet ”Väder”, finns vädret för Portmán från olika vädertjänster:
• spanska Aemet med vädret på Playa del Lastre i Portmán
• finska Foreca med vädret i Portmán
• norska Yr med vädret i Portmán

Aemet har också kartor för Spanien och enskilda orter, med min- och maxtemperatur, nederbörd och uv-strålning.

Bilden visar Playa del Lastre i oktober. Här finns tre restauranger, varav en alltid är öppen och de två andra är öppna större delen av året.

Boka din plats i solen här!

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 4 januari 2024