Mumsiga matglada Murcia

Provisen Murcia, som Portman ligger i, är känd för sin mat och matglädje. I senaste numret av tidskriften Amigos (4, 2019) finns en artikel om ”Matglada Murcia”.

Murcia har ett smeknamn i övriga Spanien, ”Spaniens egen grönsakstäppa” (La Huerta de España).

– De murcianska människorna har inte endast rykte om sig att vara ett synnerligen gladlynt folkslag, utan är även matglada i högsta grad. Tradition och klimat ger upphov till odling, produktion, export och konsumtion av grönsaker och frukter i alla de gladaste färger och varianter, skriver tidningen.

Artikeln uppehåller sig vid olika maträtter, som är typiska i Murcia, till exempel svart ris färgat av bläckfiskbläck (arroz negro), gris (credo), kanin (conejo), korv (chorizo), fisken guldsparid (dorada), bläckfisk (calamar), snigel (caracol), många olika grönsaker och maträtten paella.

Just paella, en risrätt med kött, fisk eller skaldjur, är en klassisk rätt i hela Spanien. Men den skiljer sig åt mellan olika delar. I Murcia är den ”caldoso”, det vill säga mer flytande eller rent av såsig. I exempelvis Valencia är det mer torr.

En paella tar tid att tillreda, vanligen 20–30 minuter, och kräver vanligen att man är minst två personer som beställer den. Medan man väntar på paellan är det läge att prova på en förrätt (primer plato). I dagens rätt (menú del día) ingår ofta förrätt (primer plato), huvudrätt (segundo plato) och efterrätt (postre).

Typisk mat i Murcia, som finns som både förrätt och huvudrätt, är köttbullar i sås (cocido de pelotas) och blodkorv (morcilla) med ris som liknar svensk blodpudding, liksom rätter med ingredienserna ovan. En vanlig efterrätt är äggpudding på kaka eller bröd (pan de calatrava).

Text och foto:
Jörgen Bengtson