Vård och apotek

Vid vistelse i Spanien är det mycket klokt att ha med sig det europeiska sjukförsäkringskortet. Det är också bra att ha en hemförsäkring, som ger försäkringsskydd vid sjukdom och olycka utomlands.

Portmán har, trots sin litenhet, både vårdcentral och apotek!

Europeisk sjukförsäkring
En nationell sjukförsäkring i ett EU/EES-land eller Schweiz gäller även för den som blir tillfälligt sjuk i Spanien. Den som tillfälligt är i annat EU/EES-land eller Schweiz, har rätt till medicinskt nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. Vården gäller vid sjukhus och läkarmottagningar, som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet.

För att få tillgång till vården, måste man ha ett europeiskt sjukförsäkringskort, European health insurance card, även kallat ”EU-kort”. Det utfärdar Försäkringskassan gratis i Sverige. Det kan ta upp till tio arbetsdagar att få ett europeiskt sjukförsäkringskort. Var alltså ut i god tid.

Alla i en familj, även barn, måste ha ett eget sjukförsäkringskort.

Beställ Europeiskt sjukförsäkringskort här!

Hemförsäkring i utlandet
För kortare utlandsresor – gränsen går ofta vid upp till 45 dagar – ger ofta hemförsäkringen ett bra skydd vid sjukdom eller olycka. Kolla vad som gäller för din hemförsäkring före resan. En kompletterande reseförsäkring ger ofta ett utökat skydd, till exempel tillgång till privata vårdgivare.

För att få tillgång till hemförsäkringens reseförsäkringsdel, måste man vanligen ha ett servicekort från försäkringsbolaget. Alla svenska försäkringsbolag är ansluta till SOS International, som är bemannat dygnet runt med skandinavisktalande personal, telefon +45-33 27 72 33.

Beställ servicekortet från försäkringsbolaget!

Hälsocentral även i Portmán
Hälsocentraler, centro de salud, finns i mycket större omfattning i Spanien än Sverige. Även byar av Portmáns storlek med 1 000 invånare har vanligen egen hälsocentral, även om eurokrisen har lett till försämrade öppettider och stängningar.

Läkarna är välutbildade och hjälpsamma. De yngre läkarna talar vanligen engelska, men det finns ingen garanti för det.

Portmáns hälsocentral ligger bokstavligt talat ett stenkast från Puerto Vallarta, på Calle Moncada 1, telefon 968 54 80 64.

Apotek i varje by
Apotek finns i mycket större omfattning i Spanien än Sverige. Lilla Portmán har eget apotek, liksom varje större by och många stadsdelar. Om apoteket inte har det läkemedel man vill ha, får man det vanligen dagen efter.

Apotek i ett område turas om att ha jouröppet. Det finns alltid ett jouröppet apotek i de större städerna.

Många läkemedel, som är receptbelagda i Sverige, säljs receptfritt i spanska apotek. Det brukar inte heller vara problem att få ut receptbelagda läkemedel, bara man vet vad man vill ha genom att till exempel visa upp en läkemedelsförpackning.

Farmaceuterna är välutbildade, hjälpsamma och vana att ge råd för mindre krämpor. Däremot är det inte säkert att de talar engelska.

Portmans apotek, Farmacia Maria del Carmen Garcia Rodriguez, ligger tre stenkast från Puerto Vallarta, på huvudgatan Polavieja, telefon 968 548 081.

Larmnummer
Larmnummer och andra användbara telefonnummer är listade på sidan Telefonnummer.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 10 januari 2019

Lämna en kommentar