Vård och apotek

Vid vistelse i Spanien är det mycket klokt att ha med sig Europeiska sjukförsäkringskortet. Det är också bra att ha en hemförsäkring, som ger försäkringsskydd vid sjukdom och olycka utomlands.

Portmán har, trots sin litenhet, både vårdcentral/hälsocentral och apotek!

Europeisk sjukförsäkring
En nationell sjukförsäkring i ett EU/EES-land, Schweiz eller Storbritannien gäller även för den som blir tillfälligt sjuk i Spanien.

Den som tillfälligt är i annat EU/EES-land, Schweiz eller Storbritannien, har rätt till medicinskt nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. Vården gäller vid sjukhus och läkarmottagningar, som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet.

För att få tillgång till vården, måste man ha Europeiska sjukförsäkringskortet, European health insurance card, även kallat ”EU-kort”. Det utfärdar Försäkringskassan gratis i Sverige och gäller i tre år. Det kan ta upp till 14 arbetsdagar att få sjukförsäkringskortet. Var alltså ut i god tid.

Alla i en familj, även barn, måste ha ett eget sjukförsäkringskort.

Den som har EU-kortet bör kolla att det är giltigt under vistelsen i Spanien.

Beställ Europeiska sjukförsäkringskortet här!

Hemförsäkring i utlandet
För kortare utlandsresor – gränsen går ofta vid upp till 45 dagar – ger ofta hemförsäkringen ett bra skydd vid sjukdom eller olycka. Kolla vad som gäller för din hemförsäkring före resan. En kompletterande reseförsäkring ger ofta ett utökat skydd, till exempel tillgång till privata vårdgivare.

För att få tillgång till hemförsäkringens reseförsäkringsdel, måste man vanligen ha ett servicekort från försäkringsbolaget. Alla svenska försäkringsbolag är ansluta till SOS International, som är bemannat dygnet runt med skandinavisktalande personal, telefon +45-33 27 72 33.

Beställ servicekortet från försäkringsbolaget!

Hälsocentral även i Portmán
Hälsocentraler/vårdcentraler, centro de salud, finns i mycket större omfattning i Spanien än Sverige. Även en by av Portmáns storlek med cirka 1 000 invånare har egen hälsocentral.

Läkarna är välutbildade och hjälpsamma. Räkna inte med att läkaren eller annan personal talar engelska, även om det vanligen finns någon som kan lite engelska.

Portmáns hälsocentral ligger bokstavligt talat ett stenkast från Puerto Vallarta, på Calle Moncada 1, telefon 968 54 80 64.

Apotek i varje by
Apotek finns i mycket större omfattning i Spanien än Sverige. Lilla Portmán har eget apotek, liksom varje större by och många stadsdelar. Om apoteket inte har läkemedlet man vill ha, får man det vanligen dagen efter eller redan på kvällen samma dag om man är där på morgonen.

Apotek i ett område turas om att ha jouröppet. Det finns alltid ett jouröppet apotek i de större städerna.

Många läkemedel, som är receptbelagda i Sverige, säljs receptfritt i spanska apotek. Det brukar inte heller vara problem att få ut receptbelagda läkemedel, bara man vet vad man vill ha genom att till exempel visa upp en läkemedelsförpackning.

Farmaceuterna är välutbildade, hjälpsamma och vana att ge råd för mindre krämpor. Däremot är det inte säkert att de talar engelska.

Portmans apotek, Farmacia Maria del Carmen Garcia Rodriguez, ligger tre stenkast från Puerto Vallarta, på huvudgatan Polavieja, telefon 968 548 081.

Larmnummer
Larmnummer och andra användbara telefonnummer är listade på sidan Telefonnummer.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 3 januari 2024