Pool och trädgård

Våra två radhus har två sovrum, som är vända mot en privat innergård – en avskärmad trädgård med pool, palmer, pinjeträd och pergola.

Doften av blommor och träd, liksom ljudet av palmblad i vinden och fågelkvitter, möter en, när man öppnar sovrumsfönstret eller kommer upp från garaget.

Simbassäng och pergola
Den mosaikbeklädda, njurformade simbassängen är upplyst kvällstid. Bassängen inbjuder med sitt blåskimrande vatten till bad vid alla tider på året och dygnet.

IMG_3772

I poolens norra del finns en bred trappa ner i en grundare del av bassängen, som gör denna del idealisk för barn.

Poolen är vattenfylld året om, vilket är ovanligt i Spanien. De flesta bassänger i Spanien är tomma halva året, men inte i samfällighets-föreningen Puerto Vallarta. Här har poolen vatten även höst, vinter och vår.

Den har bra temperatur även på vintern, för oss nordbor fullt badbart även på nyårsdagen.

Trädgården har – förutom simbassäng – palmer, pinjeträd och planteringar, en pergola som ger skugga, parkbänkar och duschar.

Puerto Vallartas trädgård bjuder in till bad, umgänge och fritid året om.

Eget kvarter
En samfällighetsförening, urbanización på spanska, äger gården. Urbanización Puerto Vallarta består av 70 radhus/lägenheter.

Radhusområdet utgör ett eget kvarter i byn Portmán på spanska Costa Cálida (Varma kusten), söder om Torrevieja och Costa Blanca men en bit norr om Costa del Sol.

IMG_3756

Radhusområdet är utformat som en triangel, med en sida åt havet, en åt bergen och en åt samhället. Våra två radhus ligger båda mot havet i söderläge.

Huvudingången till området är från ”bergssidan” med adress Calle Tejada. Man går in bredvid en liten byggnad med brevlådor på ena sidan.

Våra två radhus är sammanbundna via gemensamt garage. Ett trapphus förbinder garageplanet med respektive radhus. Varje trapphus har fyra radhus (lägenheter)

Våra radhus ligger mot havet med Carretera del Puerto (Hamnvägen) nedanför, utan hus eller störande träd mellan oss och havet.

Ser och hör Medelhavet
Om man tittar ut genom vardagsrumsfönstren över Portmánbukten ser man berg både till vänster och höger.

Till vänster vakar sedan århundraden fyren Faro de Portmán. Nedanför och öster om fyren tar ett stort naturreservat, Calblanque, vid.

Längs Portmánbuktens strand, finner man ofta vindsurfare och fiskare, som båda har rätt förutsättningar för sina värv i dessa vatten.

Till höger skjuter ett berg ut i bukten och skyddar inseglingen till den gamla, i dag igenslammade, hamnen. I slutet av 2020 ska den gamla hamnen åter bli Portmáns hamn, när utgrävningen av en stor del av bukten är färdig.

Medelhavet är nära husen. Man ser och hör vågorna, när vinden ligger på. Inga hus skymmer utsikten mot havet.

Trädgård och pool
Utanför sovrumsfönstren ligger trädgården och poolen för gästernas fötter.

Ovanför husen ser man gruvruiner och ett högt torn. Man ser bergen med åtta vindkraftverk på bergskammen.

Åt väster tar den lilla staden, eller stora byn om man så vill, vid.

Mikroklimat ger behagligt väder
Här – mellan berg och hav – ligger Portmán, med ett utmärkt mikroklimat, som ger varma vintrar och inte fullt lika heta somrar som i resten av Spanien.

Här – längs den cirka 250 kilometer långa kusten Costa Cálida (”varma kusten”) – finns ett fantastiskt hav: kristallklart och framför allt varmt. Havet är här i genomsnitt fem grader varmare än i angränsande vatten i Medelhavet.

Anledningen är kustens skyddade läge i Mazzarónbukten. De kalla strömmarna från Atlanten, som strömmar genom Gibraltarsund ut i Medelhavet, passerar – men når inte in i – Mazzarónbukten, Portmánbukten och Mar Menor längst i norr.

Boka din plats i solen här!

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 6 april 2019