Pool och trädgård

Våra två radhus har två sovrum, som är vända mot en privat innergård – en avskärmad trädgård med pool, palmer och pergola.

Doften av blommor och träd, liksom ljudet av palmblad i vinden och fågelkvitter, möter en, när man öppnar sovrumsfönstret eller kommer upp från garaget.

Simbassäng och pergola
Den mosaikbeklädda, njurformade simbassängen är upplyst kvällstid. Bassängen inbjuder med sitt blåskimrande vatten till bad vid alla tider på året och dygnet.

Poolen är vattenfylld året om, vilket är ovanligt i Spanien. De flesta bassänger i Spanien är tomma halva året, men inte i Puerto Vallarta. Här har poolen vatten året om. Den har bra temperatur även på vintern, för oss nordbor fullt badbart även på nyårsdagen.

Gården har – förutom simbassäng – palmer och planteringar, en pergola som ger skugga, parkbänkar och duschar.

IMG_3776

IMG_3772

Eget kvarter
En samfällighetsförening, urbanización på spanska, äger gården. Urbanización Puerto Vallarta består av 70 radhus.

Radhusområdet utgör ett eget kvarter i byn Portmán på spanska Costa Cálida (Varma kusten), söder om Torrevieja och Costa Blanca men en bit norr om Costa del Sol.

IMG_3756

Radhusområdet är utformat som en triangel, med en sida åt havet, en åt bergen och en åt samhället. Våra två radhus ligger båda mot havet.

Huvudingången till området är från ”bergssidan” med adress Calle Tejada. Man går in bredvid en liten byggnad med brevlådor på ena sidan.

Radhusen är sammanbundna via gemensamt garage. Ett trapphus förbinder garageplanet med respektive radhus. Varje trapphus har fyra radhus (lägenheter)

Våra radhus ligger mot havet med Carretera del Puerto (Hamnvägen) nedanför, utan hus eller störande träd mellan oss och havet.

Ser och hör Medelhavet
Om man tittar ut genom vardagsrumsfönstren över Portmánbukten ser man berg både till vänster och höger.

Till vänster vakar sedan århundraden fyren Faro de Portmán. Nedanför och öster om fyren tar det stora naturreservatet Calblanque vid.

Till höger skjuter ett berg ut i bukten och skyddar inseglingen till den gamla, i dag igenslammade, hamnen. Så småningom ska gamla hamnen åter bli Portmáns hamn.

Medelhavet är nära våra hus. Man ser och hör vågorna. Inga hus eller andra byggnader skymmer utsikten mot havet.

Trädgård och pool
Utanför sovrumsfönstren ligger trädgården och poolen för gästernas fötter.

Ovanför husen ser man gruvruiner och ett högt torn. Man ser bergen med åtta vindkraftverk på bergskammen.

Åt väster tar den lilla staden, eller stora byn om man så vill, vid.

Mikroklimat ger behagligt väder
Här – mellan berg och hav – ligger Portmán, med ett utmärkt mikroklimat, som ger varma vintrar och inte fullt lika heta somrar som i resten av Spanien.

Här – längs den cirka 250 kilometer långa kusten Costa Cálida (”varma kusten”) – finns ett fantastiskt hav: kristallklart och framför allt varmt. Havet är här i genomsnitt fem grader varmare än i angränsande vatten i Medelhavet.

Anledningen är kustens skyddade läge i Mazzarónbukten. De kalla strömmarna från Atlanten, som strömmar genom Gibraltarsund ut i Medelhavet, passerar – men når inte in i – Mazzarónbukten och Portmánbukten.

Boka din plats i solen här!

text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 2 januari 2017