Utflykt till chokladland

För den som vill göra en annorlunda utflykt, finns en resa till Museo del Chocolate, chokladmuseet grundad 1998, i Villajoyosa, norr om staden Alicante.

Här får den chokladintresserade en kunnig, väldoftande och smakrik rundvandring som är gratis. Det hela börjar med en introduktion till råvaran, kakaobönerna, som de finns 20 till 30 av i en kakaofrukt. Kakaoträdet har sina rötter i Amazonas och Sydamerika. Den första chokladen kom till Europa med Christofer Columbus 1502.

Till en början var choklad enbart en dryck. De rostade och malda kakaobönerna blandades med honung eller socker, för att få bort den bittra smaken. Sedan blev de serverad med mjölk som varm eller kall chokladdryck till bättre bemedlade.

Efter drygt 200 år utvecklade chokladtillverkarna kunskap, som gjorde att man med Henri Nestlés uppfinning av torrmjölk 1875 kunde göra chokladkakor och annan choklad i fast form. Resten är historia.

Jörgen Bengtson
Foto: Valor