Julrea och fullt i köpcentrum

Tidigare finansministern Gunnar Sträng räknade godsvagnar och använd det som en indikation på konjunkturen. Vi räknar husbyggen och tomma butikslokaler i köpcentra.

Nu är det åter fart på husbyggen i attraktiva, spanska kustområden som Torrevieja med omnejd.

Marknaden avvaktar något i en liten ort som Portmán, men även här har byggkranarna börjat röra på sig. Portmán fick flera nya hus under 2016–2017.

Ett tydligt tecken på att konjunkturen har vänt, är att shoppingen i  Cartagena – en kvart med bil väster om Portmán – har tagit rejäl fart. Samma gäller de nya köpcentrumet söder om Torrevieja, La Zenia Boulevard.

l Cartagena finns ett stort köpcentrum, Espacio Mediterráneo (bilderna), där många butikslokaler stått tomma efter finanskrisen 2008. Espacio Mediterráneo öppnade nämligen vid sämsta tänkbara tillfälle: 2017.

Alla små butikslokaler utanför stormarknaden Carrefour är numera fulla av verksamhet, totalt 15 butiker. I Espacio Mediterráneo i övrigt är vakansgraden den lägsta sedan finanskrisen: inga tomma butiker på gatuplanet och bara fem tomma små lokaler en trappa upp.

Området runt Espacio Mediterráneo rymmer flera stormarknader och restauranger. Även här är allt uthyrt för första gången.

Mellandagarnas julrea uppvisade en kommers som vi inte tidigare sett.

Steg för steg ser vi att den spanska konjunkturen är på väg uppåt.

Text och foto:
Jörgen Bengtson