Los Alcázares

Los Alcázares är ett av de större samhällena på Mar Menors västra strand, med fina stränder, många restauranger och bra shopping.

Los Alcázares, som ligger i provinsen Murcia, är en typisk stad för den del av den spanska kusten, som lockar många fritidsbesökare. Den bofasta befolkningen är liten, knappt 16 000 invånare, men växer till över det sjudubbla under högsäsong, då över 100 000 bor i Los Alcázares.

Strandpromenad på fem kilometer
Los Alcázares har en fem kilometer lång strandpromenad och sju stränder, Playa de Las Salinas, Playa de Los Narejos, Playa de Las Palmeras, Playa del Espejo, Playa de Manzanares, Playa Carrión och Playa de La Concha.

Strandpromenad och stränder gör staden till en härlig plats för sol och bad. Den är särskilt idealisk för barnfamiljer, eftersom det inte finns någon biltrafik längs strandpromenaden och havet i Mar Menor är lugnt.

Längs med strandpromenaden finns restauranger och kaféer, även om de är utspridda. En större koncentration av krogar finns på Avenida Río Nalón, en kort promenad från stränderna Playa Las Palmeras och Playa Los Narejos.

Flygmuseum och legendariskt hotell
Los Alcázares har en del sevärdheter i form av främst statyer, ett flygmuseum och ett historiskt hotell.

Statyerna har förklarade namn som Gruvminnesmärket (Monumento al Minero) på Calle Rio Sella och Fiskarminnesmärket (Monumento al Pescador) vid Playa del Espejo.

Flygmuseet (Museo Aeronáutico Municipal) ligger på Avenida del la Libertad.

Hotel Balneario la Encarnación är från 1904 och är berömt för två ting: sina helande bad och att Spaniens kung Alfonso XIII har övernattat där.

Helande bad
Los Alcázares blev år 210 före Kristus en del av Romarriket. Här kunde romarna utvinna salt, bygga kött- och fiskindustrier, söka skydd bakom La Mangas sandrevlar och anlägga termiska bad.

Med tiden kom morerna (nordafrikanska muslimer) och erövrade Los Alcázares. Även morerna tog vara på stadens utmärkta läge vid Mar Menor och tog över romarnas badanläggningar.

När det kristna Spanien år 1272 erövrade Los Alcázares blev staden populär för dem som ville ha en vilsam plats vid havet. Med start 1898 blev Los Alcázares sommartid en omtyckt tillflyktsort för staden Murcias överklass.

År 1915 blev Los Alcázares Spaniens första militära flygplats på vatten, senare flyttad i land till det som i dag är en civil flygplats, San Javier.

År 1983 blev Los Alcázares egen kommun.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 3 januari 2017

Lämna en kommentar