Archena

Archena är en liten kurort vid floden Segura i Ricotedalen nära Murcia och inte så långt från Portmán, med romerska bad sedan århundradet efter Kristi födelse.

I utkanten av Archena, som har cirka 19 000 invånare, ligger Balneario de Archena, 24 kilometer norr om staden Murcia. Här finns mineralrika källor, som romarna anlade bad vid.

Archena i sin nuvarande form blev en stad under medeltiden.

Varma och kalla bad
I dag är det ”moderna” bad som gäller i Balneario de Archena, med bad i kurortshotell från mitten av artonhundratalet och framåt. De romerska baden erbjuder både underhåll av slitna kroppar och underhållning för besökare.

Archena

Här finns bubbelbad, vattensängar, vattenfall, jetstrålar och andra sätt att låta vatten smeka eller knåda kroppen.

Ett speciellt inslag är en vattengång (Balnea circuit), där man cirkulerar mellan hetta och svalka, både som vatten och luft. Kallast är en isgrotta, vars vatten håller två grader Celsius.

Ett speciellt bad har en bassäng med hög salthalt, där man kan flyta till musik.

Här finns också behandlingar av olika slag på hotellen.

Flera hotell att välja på
Till området hör tre hotell – Hotel Termas, Hotel Levante och Hotel León som vi anger med länkar till Tripadvisor – som många besökare väljer att ta in på. Men det går också bra att bara besöka baden under dagen.

Badanläggningarna håller öppet alla dagar året om. Utomhusbassängerna är dock stängda vardagar under vintern. Övriga delar stänger lite tidigare på kvällen vintertid.

Under vintern finns gott om specialerbjudanden, framför allt hotellpaket med bad.

Flera historiska byggnader
I Archena finns flera historiska byggnader:

• La Iglesia de San Juan Bautista, en kyrka från början av sjuttonhundratalet, där det tidigare fanns en moské, som vätter mot floden Segura.

• La Casa Grande, ett hus från femtonhundratalet i renässansstil, tidigare Casa de la Tercia, som i dag är stadens rådhus.

• El Palacete Villarías, ett palats från slutet av artonhundratalet i stadens utkant, byggt av viscounten av Rías, i dag en allmän slottspark fylld med växter och palmer.

• El Balneario de Archena, de termiska baden med hotell, kasino, kapellet la Ermita del Balnerario, i dag Santuario de Nuestra Señora de la Salud, namngiven efter Archenas skyddshelgon.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 4 maj 2022