Renoverade romerska bad

Cirka en timme från Portmán, drygt två mil norr om staden Murcia, ligger flera romerska bad. Ett av baden, Balneario Leana, har nyligen öppnat efter omfattande renoveringar.

I det lilla samhället Fortuna finns två bad, Balneario Leana och La Fuente. Det senare är av enklare slag och har inte fått någon upprustning på åtskilliga år.

I Balneario Leana finns två utomhuspooler, en så kallad infinitypool med 31-gradigt vatten och en som håller 36 grader. För den som suktar efter ännu varmare vatten, går det bra att simma till en inomhusbassäng med ytterligare några grader varmare vatten.

I närbelägna kurorten Archena finns ett klassiskt romerskt bad, Balneario de Archena. Här finns mineralrika källor, där romarna anlade bad. Under 1800-talet växte ett modernt bad fram. Dagens romerska bad erbjuder både underhåll av slitna kroppar och underhållning för besökare.

Här finns bubbelbad, vattensängar, vattenfall, jetstrålar och andra sätt att låta vatten smeka eller knåda kroppen och en vattengång (Balnea circuit), där man cirkulerar mellan hetta och svalka, både som vatten och luft. Kallast är en isgrotta, vars vatten håller två grader Celsius. Ett speciellt bad har en bassäng med hög salthalt, där man kan flyta till musik.

Det finns också behandlingar av olika slag på hotellen i Archena. Delar av anläggningen ligger direkt ovanför de heta källorna (bilden), med ett av hotellen i våningsplanen ovanför.

Text och foto:
Jörgen Bengtson