Tips på billigt flyg

Flygpriserna varierar stort över året – men även över veckan och dygnet. Vi berättar om hur man hittar billiga biljetter

Använd webben rätt – och hitta billiga resor. Det går att flyga tur och retur Sverige–Alicante/Murcia för under 1 000–1 500 kronor per person.

Sökning på webben
Det finns många webbbplatser, där man kan söka billiga flygresor. Dessa webbplatser kan antingen vara fristående från nätresebyråer och flygbolag, vara nätresebyråer eller vara flygbolag.

Det viktiga här är att skilja på olika typer av sökmotorer (sökrobotar). De sökmotorer vi har sammanställt nedan söker flygresor men säljer dem inte. De fungerar som Pricerunner och Prisjakt gör för många varor men har alltså specialiserat sig på flygresor.

De webbplatser vi rekommenderar har sökrobotar, som skannar av många flygbolags och nätresebyråers webbplatser – och även kombinerar olika flygbolag – för att nå en destination. Dessa webbplatser, som alltså är pris­jämförelsesajter, skiljer sig därmed från nätresebyråer, som säljer resor från olika flygbolag.

Resebyråer har olika avtal och kampanjer hos olika flygbolag. Därför varierar priserna mellan olika resebyråer. Det händer även att resebyråer erbjuder rabatter för kunder som kommer från en pris­jämförelsesajt, så ibland blir det dyrare att boka direkt på nätresebyrån. För att komplicera bilden ytterligare säljer inte alla resebyråer alla flygbolag.

Genom att söka med hjälp av sökmotorer, som inte är nätresebyråer eller enskilda flygbolag, har man bäst chans att hitta billiga flygbiljetter. När du fyllt i reseinformationen, fått svar av sökmotorn och sedan klickar på en viss resa, så flyttar prisjämförelsesajten dig vidare till nätresebyrån eller flygbolagets bokningssajt, där du sedan gör din bokning.

Klokt anmäla sig till flygbolagen
Flygbolag som har trafik från Sverige till Alicante/Murcia har nyhetsbrev – som SAS, Ryanair och Norwegian – vilka man kan abonnera på. Via dessa får man information om när bolaget släpper billiga biljetter. Bolagen har också olika lojalitetsprogram, som fyller samma funktion, till exempel Norwegian Reward och SAS Eurobonus.

Flygbolagen har som vana att släppa billiga biljetter i olika reor under året.

Det finns också andra lågprisbolag, som flyger från några destinationer i Sverige men inte direkt till någon destination i Spanien. Från London finns direktflyg till Alicante, Almería och Murcia.

Tips för att hitta billiga resor
Ta tid på dig för att hitta billiga resor, så blir vistelsen i Portmán ännu billigare. Här är konkreta tips för att få en billig resa, som vi sammanställt från olika tidningsartiklar, bland annat i Svenska Dagbladet (27 juni 2018 och 23 april 2014) och Aftonbladet (11 november 2014).

• Boka när bolagen släpper kampanjbiljetter eller när undersökningar visar att priserna är låga: fem veckor före avfärd för resor till Spanien enligt Skyscanners undersökning.

• Boka lågprisbolaget Ryanairs biljetter exakt tio dagar före avfärd och absolut inte mer än sju veckor före, enligt ekonomiprofessorn Claudio Pigas forskning.

• Boka 53 dagar i förväg, enligt sökmotorn Travellink. Boka 35 dagar (fem veckor) i förväg, enligt SvD.

• Undvik högtider, skollov och vanliga semestertider

• Var flexibel på resdag – billigaste flygdag är tisdag och dyrast lördag.

• Boka helst på eftermiddag, som är billigast enligt studie av ekonomerna Makoto Watanabe och Marc Möller; bokningar på morgonen är dyrast.

• Boka helst på en torsdag och absolut inte på en måndag, enligt sökmotorn Momondo. Tisdag är billigaste bokningsdag, enligt Skyscanner (SvD 180627).

• Tänk på att mindre attraktiva tider vanligen är billigare, det vill säga tidiga avgångar och sena avgångar.

• Resor med mellanlandningar ger ofta ett lägre totalpris än direktflyg.

• Jämför totalpriset, inklusive skatter, avgifter, flygbolagsavgifter och kortavgifter.

• Bevaka kampanjer från flygbolagen, framför allt när de släpper lågprisbiljetter för en period, vanligen i slutet av december eller början av januari för sommarresor och i början av hösten för vinterresor, eller när de går ut med en kampanj under en kortare tid.

• Betala med kort eller köp via resebyrå, för då gäller skydd vid konkurs, antingen enligt konsumentkreditlagen (kortköp) eller resegaranti (resebyråköp av paket- eller charterresa).

Sök bland våra favoriter
Här är våra favoriter bland svenskspråkiga prisjämförelsewebbplatser, i bokstavsordning:
Flyg: www.flyg.nu
Flygresor: www.flygresor.se
Flygresor: www.flygresor.com
Momondo: www.momondo.se
Reseguiden: www.reseguiden.se
Skyscanner: www.skyscanner.se

Tänk på att vid sökning ställa in om resan får innefatta byten eller inte och total restid. Annars kan man bli lurad till att boka en billig resa – som kräver övernattning.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay

Sidan uppdaterad 3 september 2020