Frukost på nytt kafé i Portmán

På Portmáns huvudgata finns ett nytt kafé, som serverar utmärkt frukost, Affogato. Det har blivit ett populärt vattenhål för långa frukostar och även för kaffe, annan dryck och tilltugg resten av dagen.

Affogato ligger på gatan Calle Polavieja 48 och har ett längre formellt namn, Cafetería Heladería Affogato. Namnet skvallrar om att det också finns glass på stället, dock inte under ”vintern”.

Oberoende när man är där, är det utomhus som gäller. Markis och segelduk skyddar mot sol och eventuellt regn. Bord och stolar finns både på Calle Polavieja och gränden mot norr.

– Vi sitter gärna länge på Affogato, dricker kaffe eller te, läppjar på färskpressad apelsinjuice och äter något till, vanligen rostad baguette med tomatröra eller en matig baguette med ost och skinka. Det finns en hel del att välja mellan, säger Agneta Bengtson, som tillsammans med sin man Jörgen hyr ut två bostäder i Puerto Vallarta, några kvarter bort från Affogato.

Affogato är inte mycket mer än ett hål i väggen, men bemannad av en mycket vänlig familj. Utbudet är förvånansvärt stort.

För tedrickaren har Affogato något som är ovanligt i Spanien: svart te. Därtill är det serverat med timglas, som gör att man håller ordning på bryggtiden. När Jörgen Bengtson (bilden) frågade om svart te med mergamottsmak (earl Grey), beställde Affogato det. Bilden är från nyårsafton 2022.

Affogato har trådlöst internet, som gör att man kan läsa nyheter, mejl och annat.

Jörgen Bengtson
Foto: Agneta Bengtson