Spanska korvar har kvalitet

Spanska korvar slår svenska! Det finns många typer av spansk korv, cirka 70 olika sorter, enligt tidningen Amigos (nummer 3, 2019).

Smaklösa och köttfattiga korvar är vanliga i Sverige – men inte i Spanien. Det finns ett stort utbud av framför allt fläskkorv, kokta eller råa, rökta eller lufttorkade, alla mer laddade med äkta korvråvaror än svenska korvar.

Korv på spanska, ”salchicha”, finns i olika former. Här är de vanligaste:

Chorizo: fläskkorv med paprika, som torkat och finns som rökt eller färsk (bilden).

Fuet: fläskkorv som är lufttorkad och smal.

Longaniza: fläskkorv med fläskkött och späck, kryddad med salt, kanel, muskot och vitpeppar.

Morcilla: blodkorv med grisblod, späck, insterflott, lök och ris, kryddad med salt, nejlikor, svartpeppar, paprikapulver, kanel, oregano, pinjenötter och lagerblad.

Salchichón: förstklassig, salamiliknande, rökt korv gjord på fläskkött och späck, kryddad med salt, svartpeppar och vin.

Sobrasada: bredbar fläskkorv med paprika.

Spanska korvar är inte särskilt kryddstarka. Inte ene en korv som är ”picante” (kryddstark) är särskilt stark med svenska mått mätt.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay