Torrevieja

Kusten norr om Portmán och Mar Menor – Medelhavets lagunliknande innanhav – heter Costa Blanca. Här är turisterna många och nordborna hemmastadda. I huvudorten Torrevieja finns gott om nordiska restauranger, affärer och serviceställen.

Torrevieja ligger cirka 45 minuter norr om Portmán med bil. I Torrevieja med omgivningar finns det mesta för den som vill handla, förlusta sig eller uppleva kultur.

Turiststad med många nordbor
Torrevieja (cirka 100 000 invånare) har blivit huvudort på södra Costa Blanca och ett centrum för nordbor. Fram till 1950-talet var Torrevieja en liten sömnig fiskeby.

Nu dominerar hotell, restauranger och affärer det pulserande stadslivet. Här finns det mesta för turister, inklusive både svenska och nordiska restauranger, affärer, kyrkor och serviceinrättningar.

Största shoppinggallerian i området, Zenia Boulevard, finns i Cabo Roig, söder om Torrevieja.

Största marknaden i områden finns lördagar i Playa Flamenca (bilden).

I Torrevieja går det också – till skillnad från i Portmán och andra städer utanför turistområdena – att klara sig bra på engelska. Det går till och med att leva ett liv på svenska/skandinaviska i Torrevieja.

Många nordiska mötesplatser
I Torrevieja finns många nordiska mötesplatser:

Club Nórdico (Calle Bazan 4, 1 F), ideell förening med samlingslokal, bibliotek och enkelt kafé.

• Sjømannskirken i Torrevieja (Calle Ravel 4, La Siesta, Torrevieja): norska utlandskyrkan Prinsesse Martha Louises kirke, med kyrksal, bibliotek, kafé och samlingslokaler. Programverksamheten är omfattande.

• Svenska kyrkan Costa Blanca (Calle Luis Cánovas Rodriques 4, vid köpcenter Aquas Nuevas på Cortes Valenciana), med kyrksal och samlingslokal. Här håller Svenska kyrkan gudstjänst och kyrklunch söndagar samt under oktober–april öppet hus på eftermiddagarna med programinslag tisdagar och torsdagar.

Snabbväxande stad
Torrevieja har vuxit enormt de senaste årtiondena.

Soltörstande utlänningar har sökt sig till staden och dess omgivningar i en sådan omfattning att spanjorerna har blivit en minoritet. Överlägset största utländska grupp i Torrevieja är britter. Om man räknar nordbor som en grupp, är den klart störst efter britterna.

Fram till mitten av 1950-talet var Torrevieja en liten fiskeby med en omgivande, lugn jordbruksbygd. Torrevieja blev visserligen stad 1803 men hade ända fram till 1970 under 10 000 invånare.

Under 2000-talets första årtionde fördubblade staden sin befolkning till i dag cirka 100 000 invånare.

Under högsäsong bor runt 500 000 personer i Torrevieja med omnejd.

Rosafärgade saltsjöar
Torrevieja är ett centrum för saltutvinning. Saltindustrin sätter sin prägel på stadens omgivningar, med stora saltbassänger (salinas) där man utvinner havssalt, höga saltberg och två stora saltsjöar. Saltsjöarna med omgivande natur täcker 55 procent av kommunens yta.

Saltsjöarna är, på grund av små djur som lever i dem, rosafärgade. Torreviejas saltsjöar ger ett speciellt intryck i en annars högexploaterad miljö.

Salta sevärdheter
Bland många sevärdheter i Torrevieja finns Havs- och saltmuseet (Museo del Mar y de la Sal), Nationernas park (Parque de las Naciones) med inslag från de flesta europeiska länder, två artonhundratalskyrkor, Vattenkvarnsparken (Paraje Natural Municipal Molino del Agua), en lång strandpromenad och flera fina badstränder.

Strandpromenaden – som kallas Las Rocas (Klipporna) – är en av stadens stoltheter. Den börjar vid gatan Paseo de Libertad och går till avenyn Los Marineros.

Badstränderna är också en stolthet. Torrevieja har sex badstränder, La Mata, Cabo Cervera, Los Locos, El Cura, Los Náufragos och Ferris.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 26 maj 2023