Calblanque

Naturreservatet Calblanque är ett storslaget landskap, som tar vid där Portmán slutar i öster och sträcker sig ända till Cabo de Palos i öster.

Calblanque sträcker sig från Portmáns östra utkant, där byns fiske- och småbåtshamn samt Playa Lastre ligger, till den lilla staden Cabo de Palos några mil åt öster vid den stora udden där kusten tar av åt norr.

Orörd och oförstörd kust
Naturreservatet Calblanque, eller som den formellt heter på spanska, El parque de Calblanque, Monte de las Cenizas y Peña del Águila, är en av Spaniens få orörda, oförstörda och skyddade kuster längs Medelhavet. Det är 2 453 hektar stort.

Området har varit skyddat sedan 1987 och blev naturreservat (nationalpark) 1992. Ändå hänger hoten över området; bebyggelsen i framför allt La Manga Golf knaprar på området. Naturskyddsföreningen Anse för en ständig kamp för att skydda Calblanque.

Storslagen utsikt
Calblanque erbjuder ett varierat och storslaget landskap.

Från Calblanques högsta punkt, el Cabezo de la Fuente, 342 meter över havet, ser man hav och land i tre väderstreck: Mar Menor, La Manga, Cabo de Palos, Calblanque och Medelhavet. Här ser man hela La Manga-området, denna säregna saltvattenlagun utan motsvarighet i Medelhavet.

En tre kilometer lång väg går upp till el Cabezo de la Fuente från vägen mellan La Manga Golf och Portmán.

Smekande dyner
Calblanque är annars mest känt för sina fina, orörda stränder. Få känner till dem, än färre söker sig dit.

I Calblanque finns en kust med långa sandstränder, små badvikar, smekande dyner, saltbassänger (salinas), klippor och berg.

De böljande bergen har toppar på drygt 300 meter, som är en del av Betiska bergskedjan. Den sträcker sig från Cadiz i sydväst till Cabo de la Nao i norr och sedan under Medelhavet till Balearerna.

Sötvattenslaguner
Calblanques saltsjöar, Salinas del Rasall, är två sötvattenslaguner, som människan gjort till saltsjöar. Dessa våtmarker har en stor ekologisk och miljömässig mångfald: här finns sanddyner, stränder, salta våtmarker, saltdammar, bäckar och andra vattendrag samt en närhet till gruvdrift som funnits sedan romartiden i Portmán med omgivning,

När salthalten ökar i sjön, blir vattnet först rosa och sedan rött. En bakterie som tål salt vatten ger vattnet dess färg. Några få djur kan leva här, den endemiska fisken Lebias ibera och kräftdjuret Artemia salina. En ensam insekt lever på vattenytan.

Många sjöfåglar söker sig till saltsjöarna med omnejd, till exempel fiskmås (på spanska gaviotas), gravand (tarro blanco), silkeshäger (garceta) och styltlöpare (cigüeñuelas).

Varierad flora
Calblanque har en varierad flora.

Återplanterade barrträd är vanliga, liksom fikonträd (higueras), kaktusar och den kaktuslika växten agave (pita); den ser ut som en jättelik sparris, men med tiden växer den till ett träd, som kan bli upp till tio meter.

Växtligheten är frodigare på norrsidan. Mot söder dominerar växter som rosmarin (romero) och timjan (tomillo). I våtmarkerna och runt saltsjöarna finns vassruggar, palmbuskar (palmitos) och palmer.

Kryddor och grönsaker i det fria
I Calblanque och runt Portmán finns gott om kryddväxter, grönsaker och frukter som växer vilt, till exempel (inom parentes namnet på spanska respektive engelska):
• anis (anise/anise)
• fikon (higo/figs)
• oliver (oliva/olives)
• rosmarin (romero/rosemary)
• salladsblad (cerrjon/salad leaves)
• sparris (esparraguera/apsaragus)
• spenatliknande växt (acerga/spinach)
• timjan (tomillo/thyme).

Jörgen Bengtson
Foto: Murcia Turistica

Sidan uppdaterad 2 januari 2017