Våra två bostäder har två sovrum, som är vända mot en privat innergård – en avskärmad trädgård med pool, palmer och pergola.
Doften av blommor och träd, liksom ljudet av palmblad i vinden och fågelkvitter, möter en, när man öppnar sovrumsfönstret eller kommer upp från garaget. En härlig trädgård hör till samfällighetsföreningen Puerto Vallarta och därmed till bostäderna.
Simbassäng och pergola
Den mosaikbeklädda, njurformade simbassängen är upplyst kvällar och nätter. Bassängen inbjuder med sitt blåskimrande vatten till bad vid alla tider på året och dygnet.
I poolens norra del finns en bred trappa ner i en grundare del av bassängen, som gör denna idealisk för barn.
Poolen är vattenfylld året om, vilket är ovanligt i Spanien. De flesta bassänger i Spanien är tomma halva året, men inte i Puerto Vallarta. Här har poolen vatten även höst, vinter och vår.
Poolen har bra temperatur även på vintern, för oss nordbor fullt badbart även på nyårsdagen.
Trädgården har – förutom simbassäng – palmer, planteringar, pergola, parkbänkar och duschar.
Puerto Vallartas trädgård bjuder in till bad, umgänge och fritid året om.
Men det gör det också möjligt att ha arbetsplatser/kontor i trädgården.
För den som har hund eller annat husdjur är det bra att veta att dessa inte får vistas i trädgården. Husdjur får följa med matte eller husse genom garageporten och trapphuset till bostaden.
Eget kvarter
En samfällighetsförening, urbanización på spanska, äger gården. Urbanización Puerto Vallarta består av 70 bostäder.
Området utgör ett eget kvarter i byn Portmán på spanska Costa Cálida (”varma kusten”), söder om Torrevieja och Costa Blanca (Vita kusten) men en bit norr om Costa del Sol (Solkusten).
Puerto Vallarta är utformat som en triangel, med en sida åt havet, en åt bergen och en åt samhället. Våra två bostäder ligger båda mot havet och har söderläge.
Huvudingången till området är från ”bergssidan” med adress Calle Tejada. Man går in bredvid en liten byggnad med brevlådor på ena sidan.
Våra två bostäder är sammanbundna via gemensamt garage. Ett trapphus förbinder garaget med respektive bostad. Varje trapphus har fyra bostäder.
Huslängan mot havet har Carretera del Puerto (Hamnvägen) eller Carretera los Belones (kärt barn har många namn) nedanför, utan hus eller störande träd mellan huslänganoch havet några hundra meter bort.
Ser och hör Medelhavet
Om man tittar ut genom vardagsrumsfönstren över Portmánbukten ser man berg både till vänster (öster) och höger (väster).
I öster vakar sedan århundraden fyren Faro de Portmán. Nedanför och öster om fyren tar ett stort naturreservat, Calblanque, vid.
Längs Portmánbuktens strand, finner man ofta vindsurfare och fiskare, som båda har rätt förutsättningar för sina värv i dessa vatten.
I väster skjuter ett berg ut i bukten och skyddar inseglingen till den gamla, i dag igenslammade, hamnen. Planerna är att åter göra den gamla hamnen till Portmáns hamn, när utgrävningen av en stor del av bukten är färdig.
Medelhavet är nära bostäderna. Man ser och hör vågorna, när dessa slår mot stranden och vinden ligger på. Inga hus skymmer utsikten från våra två bostäder mot havet.
Trädgård och pool
Utanför sovrumsfönstren ligger trädgården och poolen för gästernas fötter.
Ovanför husen ser man gruvruiner och ett högt torn. Bergen i norr har åtta vindkraftverk.
Åt väster tar den lilla staden, eller stora byn om man så vill, vid.
Mikroklimat ger behagligt väder
Här – mellan berg och hav – ligger Portmán, med ett utmärkt mikroklimat, som ger varma vintrar och inte fullt lika heta somrar som vid resten av Spaniens kust.
Här – längs den cirka 250 kilometer långa kusten Costa Cálida (”varma kusten”) – finns ett fantastiskt hav: kristallklart och framför allt varmt. Havet är här på vintern i genomsnitt upp till fem grader varmare än i angränsande vatten i Medelhavet.
Anledningen är kustens skyddade läge i Mazzarónbukten. De kalla strömmarna från Atlanten, som strömmar genom Gibraltarsund ut i Medelhavet, passerar – men når inte in i – Mazzarónbukten, Portmánbukten och Mar Menor längst i norr.
Massor av bilder på Instagram/portman.hyra!
Text och bild:
Jörgen Bengtson
Uppdaterad 13 oktober 2024