I La Manga, som ligger ungefär 15 minuter med bil öster om Portmán, finns salta vatten och hålligång vid Medelhavets största lagun.
Landtungan och samhället La Manga del Mar Menor, som ofta bara kallas La Manga, ligger vid Mar Menor (”lilla havet”) och går i söder över i fiskeläget Cabo de Palos.
La Manga har en liten bofast befolkning, knappt 17 000 invånare, men växer sommartid upp till 200 000 invånare.
Medelhavets största innanhav
Mar Menor är Medelhavets största innanhav, en jättelagun på 170 kvadratkilometer med grunt vatten, i genomsnitt 3,5 meter djupt och som djupast 7 meter. Över tiden blir Mar Menor allt grundare och saltare.
I södra Mar Menor reser sig flera vulkanöar: Isla Perdiguera, Isla Mayor o del Baron, Isla del Sujeto, Isla Redonda och Isla del Ciervo.
Mar Menor har fina stränder och härliga bad. Vattnet är salt, cirka 4,5 procent jämfört med 3,7 procent i Medelhavet utanför. I augusti är vattnet som varmast, upp till 30 grader C; i grunda vatten kan det bli upp till 36 grader varmt. På vintern är Mar Menors vatten också varmare än i Medelhavet och fullt badbart för nordbor, med som kallast cirka 18 grader.
Medelhavet utanför Mar Menor behåller sin värme långt in på hösten, även om det inte är lika varmt som i Mar Menor. Dessutom är vattnet ovanligt rent, eftersom havet är djupt här. Lokalt kallar man här Medelhavet Mar Mayor (”Stora havet”).
Sandrevlar gräns mot Medelhavet
Mar Menors barriär mot Medelhavet är en 21 kilometer lång, mycket smal (som minst under 100 meter, som mest 1 200 meter) och högexploaterad sandrevel, La Manga del Mar Menor, vanligen bara La Manga (på spanska ”ärmen” eller ”armen”).Sandrevlarna har under historien vuxit samman till en sandrevel. För cirka 1 000 år sedan fick halvön sin nuvarande form. I modern tid har spanska myndigheter förstärkt landtungan för att förhindra erosion.
Tre naturliga kanaler binder samman Mar Menor med Medelhavet.
Lerbad specialitet
Mar Menor har ett rikt marint liv, med fauna och flora som i vissa avseenden är unikt.
Mar Menor var en viktig del i Romarriken, där romarna utvann salt, hade skyddad hamn mot Medelhavet, bad och sommarhus för de besuttna.
Ett arv finns kvar från romarna: bad. I dagens tappning är det dels havsbad, dels lerbad.
Inpackning i hälsosam, mineralrik lera är en specialitet för Mar Menor. Det mest kända stället för den som vill ha ett lerbad är Los Charcas de Lo Pagán. Hela Mar Menor erbjuder hälsosamt havsvattenbad med hög halter av salt och mineraler.
Hav och vatten alltid nära
På soliga eftermiddagar kan den långa sandreveln se ut som en ”hägring i havet”, när himmel och hav flyter ihop i samma blåa färger. Från La Manga blickar man över Mar Menor och ser glittrande ljus på fastlandet mot en fond av bergstoppar.
På La Manga är hav och bad alltid nära, ofta inom synhåll både mot Mar Menor och Medelhavet. Sandstränder finns på båda sidor av halvön och i stor mängd, alla med egna namn.
På La Manga finns gott om stränder, oräkneliga restauranger – som på bilden en av våra favoritplatser mot Medelhavet – och kaféer, barer och andra vattenhål, affärer och hålligång för den som önskar det. La Manga är en korsning mellan ett Manhattan och spanskt badparadis, med över 40 kilometer sandstränder och saltvatten utöver det vanliga.
Under sommarsäsongen, maj–september och framför allt högsommarmånaderna juli–augusti, är La Manga en sprudlande turistort, med många nordeuropéer men även spanjorer, som tar sina våningar i besittning, befolkar hotellen och intar stränderna.
Under vinterhalvåret, oktober–april, är La Manga mer ödsligt.
Manhattan på 1960-talet
På 1950-talet startade exploateringen av La Manga. I början av 1960-talet tog exploateringen fart. I slutet av decenniet började La Manga få dagens form, ett Manhattan, kallat ”Strippen”, med smekande sandstränder och böljande hav.
Ett turisttåg på hjul binder samman La Mangas olika delar. Den som tar dagens sista tur kan för sina ögon se La Manga skifta karaktär från dag till natt. Sista turen mot norr ger dagsljus på utresan och skymnings- och kvällsljus på hemresan, med en solnedgång som speglar sig i Mar Menor och nattljus som tänder upp La Manga.
Snölikt saltskum i norr
I norr över övergår La Manga i ett naturreservat. På andra sidan sundet från La Manga finns Salinas de Cotorillo. Denna del av La Manga når man från norra sidan, där La Mangas kommersiella hamn också finns.
När vinden ligger på saltbassängerna (salinas) – vilket den nästan alltid gör – piskar den upp saltskum på vägen som ser ut som snö.
Det går flera båtturer per dag året runt mellan San Javier (Santiago de la Ribera) i norra Mar Menor och Puerto Tomas Maestre på La Manga.
Text och bild:
Jörgen Bengtson
Karta: Mar Menors turistbyrå
Sidan uppdaterad 3 januari 2017