Svenska kyrkan

Svenska kyrkan Costa Blanca, med säte i Torrevieja, är en samlingspunkt för svenskar på Costa Blanca och Costa Cálida. Kyrkan har en omfattande verksamhet året om

Svenska kyrkan Costa Blanca är en egen församling i Svenska kyrkan i utlandet, som är en del av Visby stift. Svenska kyrkan i utlandet finns på fyrtiotalet platser runt om i världen. På ytterligare åttiotalet platser firar Svenska kyrkan regelbundet gudstjänst. Utlandsförsamlingarna arbetar på samma sätt som en församling i Sverige.

Huvudsaklig målgrupp är utlandssvenskar, turister, studenter och sjöfolk.

Svenska kyrkan i Torrevieja har sedan 2009 verksamhet året runt i hyrd lokal – och samlar samtidigt in pengar för att kunna bygga eller köpa kyrka och församlingshem. Mycket av arbetet i församlingen sker med frivilliga insatser. Svenska kyrkan på hemmaplan bidrar med präst och diakon. Prästen har vigselrätt.

Församlingen har – förutom gudstjänst – bland annat öppet hus, olika kvällsprogram och serveringar.

Förutom vanliga gudstjänst har församlingen också taizémässor och musikgudstjänster.

Församlingen arrangerar resor och pilgrimsvandringar, har årlig höstbazar och en loppmarknad öppen året om. I församlingshemmet finns också bibliotek med svenska tidningar, internetanslutna datorer och trådlös internet.

Svensk präst och diakon finns också till för människor som på något sätt hamnar i svårigheter i Spanien. Det finns även en special krisgrupp, som är till för större olyckor och katastrofer.

Kyrkan har ett gott samarbete med nordiska föreningar i området, som Mas Amigos och systerkyrkor. 

Kyrkans lokaler ligger vid Avenida de las Cortes Valencianas, vid köpcenter Aldi, med adress Calle Luis Cánovas Rodriques 4, 03183 Torrevieja, telefon 865 60 35 44.

Svenska kyrkan Costa Blanca finns med egen webbplats, www.svenskakyrkanse/costablanca, och facebooksida, www.facebook.com/svenskakyrkancostablanca.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 8 april 2019