Svenska kyrkan

Svenska kyrkan Costa Blanca, med säte i Torrevieja, är en samlingspunkt för svenskar på Costa Blanca och Costa Cálida. Kyrkan har en omfattande verksamhet året om

Svenska kyrkan Costa Blanca är en egen församling i Svenska kyrkan i utlandet, som är en del av Visby stift. Svenska kyrkan i utlandet finns på fyrtiotalet platser runt om i världen. På ytterligare åttiotalet platser firar Svenska kyrkan regelbundet gudstjänst. Utlandsförsamlingarna arbetar på samma sätt som en församling i Sverige.

Huvudsaklig målgrupp är utlandssvenskar, turister, studenter och sjöfolk.

Svenska kyrkan i Torrevieja har sedan 2009 verksamhet året runt i hyrd lokal – och samlar samtidigt in pengar för att kunna bygga eller köpa kyrka och församlingshem. Mycket av arbetet i församlingen sker med frivilliga insatser. Svenska kyrkan på hemmaplan bidrar med präst och diakon. Prästen har vigselrätt.

Församlingen har ett veckoprogram, som med uppehåll under visa veckor på året, består av en aktivitet mest varje dag.
måndag: öppet hus med servering klockan 13–16
tisdag: kvällsprogram med måltid klockan 18 eller öppet hus med servering 13–16
onsdag: öppet hus med servering klockan 13–16
torsdag: öppet hus med våfflor klockan 13–16
fredag: fredagslunch klockan 13–16
söndag: gudstjänst med kyrkkaffe eller måltid klockan 11

Förutom vanliga gudstjänst har församlingen också taizémässor och musikgudstjänster.

Församlingen arrangerar resor och pilgrimsvandringar, har årlig höstbazar och en loppmarknad öppen året om. I församlingshemmet finns också svenska tidningar, internetanslutna datorer och trådlös internet.

Svensk präst och diakon finns också till för människor som på något sätt hamnar i svårigheter i Spanien. Det finns även en special krisgrupp, som är till för större olyckor och katastrofer.

Kyrkan har ett gott samarbete med nordiska föreningar i området, som Mas Amigos och Club Nórdico, och systerkyrkor. 

Kyrkans lokaler ligger vid Avenida de las Cortes Valencianas, vid köpcenter Aldi, med adress Calle Luis Cánovas Rodriques 4, 03183 Torrevieja, telefon 966 26 08 33, mobil till präst 690 26 14 31, e-post costablanca@svenskakyrkan.se.

Svenska kyrkan Costa Blanca finns med egen webbplats, www.svenskakyrkanse/costablanca, och facebooksida, www.facebook.com/svenskakyrkancostablanca.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 6 januari 2015