Radhus vid havet

Våra två radhus blickar ut över Medelhavet, har sol från morgon till kväll. Några hundra meter bort ligger Medelhavet och stranden. Horisonten är fri, utan hus eller skymmande träd mellan hus och hav.

Radhusen ligger i en by, eller liten stad om man så vill, som heter Portmán. Den ingår i samfällighetsföreningen Puerto Vallarta, som består av 70 radhus/lägenheter. Man når respektive radhus via ett trapphus från en privat innergård med pool, palmer och pergola eller direkt från ett privat garage i källarvåningen.

Två hus att hyra
Vi har två radhus till uthyrning, båda topprustade och med luftkonditionering och värme i alla rum:

Radhus med stor uteplats (nummer 46), en trappa upp.

IMG_3754

Radhuset/lägenheten har terrass och grusad trädgård – dock utan någon grönska – som ger en stor, generös uteplats. Man når uteplatsen via två stora glasdörrar från det ljusa vardagsrummet. Medelhavet ligger några hundra meter bort, inom syn- och hörhåll.

Radhus med stor takterrass (nummer 51), två trappor upp.

IMG_3748

Radhuset/lägenheten har en balkong åt havet med stora glasdörrar från det ljusa vardagsrummet, en balkong åt innergården med stora glasdörrar från ena sovrummet, en stor takterrass med fantastisk utsikt åt söder och Medelhavet några hundra meter bort och åt norr med innergården och bergen.

Båda bostäder ligger i söderläge mot Medelhavet, där man också hittar byns playa. Vågorna är inom hör- och synhåll. Inget finns mellan takterrass/uteplats och havet än marskland.

Portmán och havet utanför har ett mikroklimat – vattnet är fem grader varmare i Costa Cálida (Varma kusten) än i resten av Medelhavet.

Husen ligger i en genuin spansk by, som turistindustrin inte har förstört, med en 2000-årig historia. I Portmán är gatorna lugna och säkra, folk lever här året runt och är vänliga, affärer och restauranger är öppna året om, gatubelysningen är tänd på natten och gatorna är städade.

Vardagsrum med havsutsikt
Båda husen har samma planlösning, men är spegelvända.

Hallen leder in i det ljusa vardagsrummet med havsutsikt. Två höga glasdörrar öppnar huset mot havet, mot en uteplats (nummer 46) eller mot en balkong med bord och stolar (nummer 51).

Vardagsrummet har matbord med plats för upp till åtta personer, vinkelsoffa som går att omvandla till dubbelsäng (nummer 46) eller två soffor i vinkel (nummer 51), två härliga skinnfåtöljer (nummer 46), bokhylla med böcker och sällskapsspel, trådlöst och trådburen internet, musikanläggning och stor platt-tv med massor av tv-kanaler.

PageLines- Matrumsdelen_av_vardagsrummet.jpg

Kök med allt man behöver och havsutsikt
Köket har utsikt mot havet och en bardisk med barstolar.

Köket har alla husgeråd, som man förväntar sig i ett välutrustat hem, bland annat:
• induktionshäll, ugn och fläkt
• mikrovågsugn, utegrill (gas) och bordsgrill
• kyl och frys
• kaffebryggare och kapselbryggare
• vattenkokare
• brödrost och smörgåsgrill
• elvisp och mixerstav

PageLines- Koket.jpg

Tvättstugan ligger utanför köket, mot havet. En glasdörr släpper in ljus från tvättstugan till köket. Tvättstugan har tvättmaskin, torkställning, ho, bord till gasolgrillen – och havsutsikt. Tvättstugan har stora skjutfönster mot havet – som gör att tvätten torkar snabbt och köket har havsbris – och myggfönster.

Terrass mot havet
Bostaden med uteplats (nummer 46) har uteplats med klinkergolv under tak utanför vardagsrummet och en grustäckt utedel som tar vid, inramad av en vitkalkad mur. Uteplatsen, vare sig man tar plats på terrassen eller i den grusade delen, är insynsskyddad från vägen nedanför huset genomen hög mur och gata som ligger betydligt lägre. På terrassen finns bord, fyra stolar och sex fällbara vilfåtöljer. Här finns också en utegrill (gasol) redo för tjänst. Till bostaden hör också två solbäddar, som man kan använda på terrassen eller vid poolen.

Bostaden med takterrass (nummer 51) har takterrass med klinkergolv. Takterrassen är insynsskyddad, har hänförande utsikt mot havet i söder, fin utsikt mot innergården med poolen i norr och bergen i väster och öster. På takterrassen finns bord, parasoll, fyra stolar och tio fällbara vilfåtöljer. Här finns också en stor utegrill (gasol), som gör takterrassen idealisk för grillparty. Till bostaden hör också två solbäddar, som man kan använda på takterrassen eller vid poolen.

Medelhavet ligger några hundra meter bort, väl synligt från hela uteplatsen respektive takterrassen.

Terassen

Två sovrum och toaletter
Från entréhallen når man via en mindre hall in i de två sovrummen.

Stora sovrummet har en härlig dubbelsäng med sänghurts, inbyggd garderob med gott om förvaring, luftkonditionering på sommaren och värme på vintern. Rummet i radhuset med uteplats (nummer 46) har sänghurts, sekretär med byrålådor och stora fönster mot trädgården och poolen några meter bort. Rummet i radhuset med takterrass (nummer 51) har två höga glasdörrar, som går ut till en liten balkong med bord och stolar.

Lilla sovrummet har två sängar, stor garderob och byrålådor – och samma fina utsikt som från stora sovrummet.

Det finns även en extrasäng, som man kan placera i ett av sovrummen eller vardagsrummet.

PageLines- Stora_sovrummet.jpg

Badrummet når man från lilla hallen. Badrummet har generöst handfat, gigantisk spegel, elvärme i form av eluppvärmd handdukshängare, dusch med fläkt samt toalett.

Gästtoaletten når man från entréhallen. Här finns toalett, handfat och stort badrumsskåp med spegeldörrar.

PageLines- Badrummet.jpg

Portman_ritning

Planritningen är på lägenhet nummer 46. Lägenhet nummer 51 är spegelvänd.

Privat garage
Garaget ligger i källaren. Man når det via nedfarten från vägen och från trapphuset. Varje bostad har sin egen parkeringsplats.

Det går också bra att parkera på gator utanför huset.

Kyla och värme i alla rum
Klimatanläggning finns med separata enheter i vardagsrummet och de två sovrummen. De fungerar oberoende av varandra, ger kyla när det är varmt och värme när det är kallt. Alla fönster och altandörrar har myggfönster, som gör att man vanligen klarar sig utan luftkonditionering under den varma delen av året.

Dricksvattnet är rent men rejält klorerat. Båda husen har avkalkningsanläggning, vilket ger bättre smak på vattnet och gör att man slipper problem vid tvätt och disk. Till detta kommer separat vattenrening för dricksvatten, som gör att man alltid har rent vatten utan bismak att dricka och laga mat med.

Säkerheten är hög, både i och runt radhusen, med säkerhetsdörr, altandörr med lås samt videoporttelefon. Området har låsta grindar till trapphus, innergård och garage. Portmán är en lugn by, med ovanligt låg brottslighet.

Inflyttning och utflytt kan ske under samma dag. Därför är utcheckningstid klockan 10.

Boka din plats i solen här!

Visa större karta

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 8 januari 2017