Viktig i Romarriket

En gång i tiden var Portmán en viktig stad i Romarriket. Portmán hade en av Spaniens viktigaste hamnar, Portus Magnus. Portmán hade två vägar till Rom, det vi kallar ”via romana”, dels landvägen och dels sjövägen.

Portus Magnus var i Romarriket en stor utskeppningshamn för mineraler. I bergen ovanför bröt man bland annat silver, som inte fanns någonannan stans i Spanien.

Viktig stad i Romarriket
Portmán har en lång historia. Det har funnits människor här sedan tiden före Kristi födelse. Gruvnäring och fiske har livnärt befolkningen, vilket den moderna skylten på bilden visar.

Först kom fenicier och greker, som kallade Portmán för Porthmos.

Sedan kom romarna och med dem Portmáns storhetstid. Romarna grundade staden Portus Magnus (Stora hamnen).

Romarriket gjorde Portmán till en viktig utskeppningshamn för järn, tenn, koppar och bly, som man bröt i omgivande berg. Men här skeppade man också ut livsmedel och industrivaror från fiske, jordbruk och bergsbruk, bland annat saltad fisk och espartogräs eller alfagräs, råvara för tillverkning av papper, skor, rep och annat.

Land- och sjöväg till Rom
Alla vägar bär till Rom, sade man i Romarriket och även senare. I Portmán fanns två vägar till Rom, dels landvägen som anslöt till Via Augusta, dels sjövägen via den utmärkta djuphamn, som Portmán då hade.

Portmán hade en central plats i Romarriket. Det ser man i de arkeologiska utgrävningar som skett – och fortfarande sker – i samhället. Man har hittat en romersk villa och grävt fram ett 60 kvadratmeter stort mosaikgolv, som är störst i sitt slag i regionen Murcia. Nya utgrävningar pågår vid byns östra infart mot La Manga, söder om landsvägen.

Kärt barn har många namn
Portmáns nedgång följde på Romarrikets. Först kom vandaler, sedan germanska visigoter, avlösta av byzantiska härskare innan visigoterna återvände.

Från är 743 efter Kristus härskade nordafrikanska morer (muslimer). Under morerna var Portmán känd som Abû Üthâm eller Abû Üthmân, senare som Bortman al Kibir och Bortman a Cabir.

Portman fick sitt nuvarande namn på 1500-talet. Namnet nämns för första gången i tryckt källa år 1590.

När Portmán blev spanskt, fick den namnet Porman eller Pormann, som på denna karta från Justus Perthes 1861. Senare blev stavningen ändrad till dagens Portmán.

Uttalet av Portmán visar på ursprunget; man säger ”pormán” utan hörbart ”t”.

Boka din plats i solen här!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 4 januari 2024